Wannacry – vad gör man?

I slutet av förra veckan uppmärksammandes ett nytt ransomware, ”Wannacry”,  som har spridit sig och lamslagit stor delar av IT-infrastrukturer runt om i världen.

Den skadliga koden krypterar all information på datorn och den gör den otillgänglig till dess du har betalat en lösensumma för att få tillbaka tillgång till alla filer. Även om du betalar så är det inte säkert att du får tillgång till datorn igen.

Som med andra ransomware är den gjord för att sprida sig till andra datorer. Det gör att en infekterad dator kan sprida det till andra datorer på nätverket, vilket kan skapa stora problem. Just denna variant sprider sig väldigt snabbt och aggressivt.

Måndag morgon innebär att många företag startar sin business efter en helgs ledighet.

Jag vill därför bara skicka iväg en reminder;

Öppna inte mail där ni är osäkra på avsändare.

  • Se till att ni har ett uppdaterat antivirusprogram och operativsystem.
  • Om ni fått mail från en betrodd avsändare, men fått med märklig / oväntad bifogad fil – öppna inte bifogade filen
  • Om du misstänker att din maskin är infekterad,stäng ner maskinen och kontakta InternIT / Närmsta chef för vidare hantering.

Vad behöver man göra:

  • Microsoft håller på at skicka ut ( och har skickat ut under helgen ) uppdateringar till alla maskiner. Om man har automatiska uppdateringar aktiverat får du den uppdateringen automatiskt. Om du är osäker om du får  windowsuppdateringar automatiskt , kolla med din IT-nörd till bordsgranne, så är det enkelt fixat.
  • Om din maskin är infekterad så kommer du garanterat märka det då en stor varning kommer upp på skärmen se nedan.
  • Om du inte märker något märkligt med din maskin, passa på att ta en kaffe o säg något fint till din bordsgranne – Världen behöver mer värme och omtanke !

/Aron Thydén, Konsult på Network Services

 

Ny VD i Network Services Nordic AB

Andreas Ferm har utsetts till ny VD för Network Services. Han tillträder sin tjänst i samband med Telenorägda Datametrix AS köp av bolaget. Andreas tar över VD-rollen efter Fredrik Svensson som efter tre år som VD och drygt 12 år på Network Services väljer att kliva av i samband med försäljningen av bolaget.

Det var i slutet av januari i år som Telenorägda Datametrix AS meddelade att de ämnade förvärva Network Services och igår slutfördes affären.  Tillsammans med sin nya ägare blir Network Services Skandinaviens största specialist- och tjänsteföretag inom IT-infrastruktur och drift, med mål att bli bäst inom kommunikation, nätverk och säkerhet.

 - Jag är mycket glad över att Andreas har tackat ja till att ta över VD-rollen för Network Services. Jag är övertygad om att han har viljan och kapaciteten som krävs för vår skandinaviska satsning. Planen är att Andreas även ska leda den sammanslagna svenska verksamheten Daxcom/Network Services, vilket öppnar upp än fler möjligheter, säger Eivind Hauglie-Hanssen, CEO för Datametrix AS.

Andreas Ferm har arbetat på Network Services i fem år och senast i rollen som Regionchef.  Dessförinnan arbetade Andreas i flera år som Nordenchef på Aruba Networks.

- Jag är tacksam för förtroendet att leda Network Services samt på sikt den sammanslagna verksamheten för Daxcom och Network Services. Det är med stor ödmjukhet, energi och vilja som jag tar mig an uppgiften som lagledare för teamet i Sverige, säger Andreas Ferm, VD för Network Services Nordic AB.

 

För ytterligare information:Eivind Hauglie-Hanssen, CEO Datametrix,
+ 47 982 15 295 eller Andreas Ferm, VD Network Services, +46 705879750.

Network Services skriver avtal med Kammarkollegiet

Network Services är stolta och glada över att återigen blivit utvalda som leverantör av Statens Inköpscentral gällande ramavtalen för Datacenter. Avtalet undertecknades den 10 mars och sträcker sig över två år med möjlighet till förlängning på ytterligare två år. Detta innebär att Network Services är en av sex leverantörer som får möjlighet att leverera produkter och tjänster inom området Datacenter till offentlig verksamhet.

-Det är oerhört glädjande att vi äntligen kommit i mål med ramavtalet. Detta är ett strategiskt viktigt avtal för oss, då vi redan idag har en stor leverans till offentlig sektor. Det är inte bara viktigt för att utveckla vår affär, utan även en mycket god kvalitetsstämpel, säger Fredrik Svensson, VD på Network Services. Vår ambition och förhoppning är att vi framåt ska kunna tillgodose svenska myndigheter, kommuner och landstings alla behov inom området “Datacenter”.

Network Services är ett specialistföretag inom data- och telekommunikation. Företaget grundades 2004 och vi är idag över 115 anställda på kontoren i Stockholm, Göteborg, Malmö och Köpenhamn. Vi erbjuder kundanpassade lösningar och managerade tjänster inom nätverk och IT-säkerhet samt kvalificerade konsulttjänster inom data- och telekommunikation. Enkelt sagt, vi möjliggör er kommunikation. Network Services i dagsläget avtal med ett 50-tal kommuner.

Läs vidare om avtalen här!

Telenorägda Datametrix förvärvar Network Services

Förhandlingar har förts mellan Datametrix AS, norskt dotterbolag till Telenor, och ägarna till Network Services (NS) om ett förvärv av NS. Parterna har idag undertecknat ett avtal som innebär att Datametrix AS förvärvar samtliga aktier i NS. Affärens storlek kräver ett godkännande från konkurrensmyndigheterna innan den formellt kan slutföras.

Network Services är ett privatägt specialistföretag inom data- och telekommunikation. Företaget grundades 2004 och har idag ca 120 anställda i Stockholm, Göteborg och Malmö. Företaget erbjuder kundanpassade lösningar och managerade tjänster inom nätverk och IT-säkerhet samt kvalificerade konsulttjänster inom data- och telekommunikation. Network Services vision har sedan start varit att bygga och utveckla Nordens viktigaste nätverk och omsätter idag ca 300 MSEK.

Fredrik Svensson, CEO Network Services, säger: ”Vi är mycket glada över att denna affär kan genomföras med Datametrix/Telenor. I den strategiska vision som ägarna, ledningen och medarbetarna har utarbetat fanns ett närmare samarbete med en större integratör högt upp på listan. Detta gör att vi kan ta nästa steg i företagets utveckling, vilket skapar möjlighet att stötta våra kunder än bättre samt att ge våra medarbetare större möjligheter till utveckling. Tillsammans med Datametrix och Telenor blir vi en mycket slagkraftig nordisk helhetsleverantör.”

Datametrix AS är en av de främsta specialisterna på IT-infrastruktur och drift i Norge och siktar på att bli den bästa i Skandinavien på leveranser av digitaliseringslösningar. De erbjuder sina kunder effektiva och säkra nätverkslösningar som förenklar och tryggar kommunikation via data, tal och video. Datametrix etablerades 1982, har cirka 340 anställda och omsätter 1,3 miljarder NOK (2016). Huvudkontoret är beläget i Oslo och regionkontor finns i Stavanger, Bergen, Ålesund, Trondheim och Tromsö utöver dotterbolaget Daxcom med kontor i Stockholm och Göteborg. Datametix har ett mål om ytterligare tillväxt på den skandinaviska marknaden genom organisk tillväxt och uppköp.

Eivind Hauglie-Hanssen, CEO Datametrix, säger: ”Dette er et strategisk viktig oppkjøp på vår vei mot å bli en skandinavisk systemintegrator med enhetlig kundebetjening på tvers av landegrensene. Vi skal hjelpe våre lokale, nordiske og internasjonale kunder med å hente ut de gevinstene som økt digitalisering gir i form av innovasjonskraft og forretningsutvikling i årene som kommer.

Mats Almgren, Affärsområdeschef Telenor Företag, fortsätter: Datametrix’ köp av Network Services innebär att Telenor nu bättre kan möta företagskunders behov av helhetslösningar och rådgivning och ta ett ännu större ansvar som inkluderar inomhusmiljön. Detta är viktigt i takt med att allt fler tjänster, som exempelvis röstsamtal, framöver levereras över datanäten. Det är också ett viktigt steg för att kunna hjälpa kunder i deras utveckling att dra nytta av det växande utbudet av digitala möjligheter.”

Bjarne Holmqvist, Styrelseordförande i NS, säger: ”Förutom att leda verksamheten som ordförande så har mitt uppdrag varit att skapa värde för ägarna. Jag är övertygad om att detta är en mycket bra lösning för NS, dess ägare och anställda. Datametrix /Telenor är en mycket bra ägare till NS.” 

För ytterligare information kontakta gärna:

Bjarne Holmqvist, Styrelseordförande Network Services, 0708 40 03 70
Fredrik Svensson, CEO Network Services, 0734 12 03 10
Eivind Hauglie-Hanssen, CEO Datametrix, + 47 982 15 295
Mats Almgren, Affärsområdeschef Telenor Företag, 0733 81 90 50

 

Network Services hjälper Älmhults kommun med gratis wifi – till alla!

Network Services har tillsammans med Älmhults kommun designat och implementerat Älmhult kommuns trådlösa nät. Nu blir det verklighet med gratis wifi till alla som vill koppla upp sig.

Efter ett försök på ett år har man beslutat att bygga ut wifi-satsningen. Det fria gästnätverket vid torget, kring stationen och i skolorna blir tillgängligt för alla.

– Det är en tjänst som vi ser som en service till gäster, turister och medborgare. Alla med mobil, surfplatta eller dator ska kunna koppla upp sig via sitt Facebook-konto eller med hjälp av en tillfällig sms-kod, säger Robert Palmqvist, IT-chef på Älmhults kommun.

Vi har med hjälp av Network Services designat ett tryggt, modernt nät med en bra infrastruktur och med en enkel administration.
- Det hela har fungerat alldeles utmärkt! Avslutar Robert Palmqvist.

Med hjälp av Aruba Networks/HPE ClearPasslösning med gästmodul har Network Services levererat hela Älmhults kommuns trådlösa nät.