Telenor Business lanserar nya funktionstjänster inom nätverk med Network Services!

Tidigare i år har Network Services förvärvats av Telenorägda Datametrix i Norge, en del av Telenor Group.  Telenor Business i Sverige har med följd av uppköpet valt att inkludera nätverkstjänster inom LAN och säkerhet i sin portfölj.

Telenor Business erbjuder därmed en helhetslösning för sina kunders nätverk med de nya funktionstjänsterna. Som bolag i koncernen agerar Network Services som underleverantör till Telenor och stöttar dem med utbildning, säljstöd, leverans, drift och support. De tjänster som har lanserats är;

  • LAN – Trådbundet nätverk
  • WLAN – Trådlöst nätverk
  • Firewall – Brandväggsfunktion med stöd för skydd mot skadlig kod och  andra sårbarheter
  • Access Management – Gästhantering och dynamisk kontroll av anslutna enheter i nätverket

Network Services har med Telenor fått ytterligare bredd på marknaden. För Network Services kunder innebär det att vi nu kan leverera en komplett portfölj runt Internettjänster och WAN.

 

Kontakta gärna oss på Network Services för ytterligare information;
David Noorzoy, Partner Director
Patrik Duckert, Director Marketing & Business Enablement
Sanja Krantz, Marketing

En uppkopplad framtid

Det är alltid mörkast precis innan gryningen. Denna klassiska diktdel kan på många sätt beskriva arbetet med nätverkssäkerhet. Känslan av att man balanserar på en egg, mellan säkerhet och möjlighet. Drivkraften av att skapa en miljö där digitalisering, internet of things och affärsfokus får bästa möjliga förutsättning står ofta i kontrast till säkerhet och riskminimering. Men det behöver inte vara så nattsvart, det finns lösningar – det finns absolut ett ljus i tunneln och nej det är inget tåg.

I princip varje tillverkad pryl, med en kostnad på 500kr eller mer, kommer de närmsta åren att vara uppkopplingsbar. Drivkraften att få möjlighet till kontroll, hämta och lämna data, och statusrapportering är fundamental i att bygga nästa generations tjänster. En del benämner det som den 4:e industrirevolutionen, andra bara den naturliga framtiden. Eller kanske något som redan är här. Lampor, kläder, teknikprylar, byggkomponenter – listan är oändlig och för varje dag görs nya framsteg och innovationer. Men för en it-organisation så ger den två stora konsekvenser. Data och säkerhet. Data i enorma mängder kommer att genereras. Den ska samlas in på ett säkert sätt och användas för att system och människor ska ta beslut om nästa steg. Faktum är att bristen på kompetens i att just analysera data är en av våra större utmaningar för att ta nästa kliv. Men en än större utmaning är att skapa en arkitektur som både är säker och ger möjlighet till insamling och lagring av enorma volymer data. Tänk tanken om någon kan förändra data som man sedan tar beslut på?

Säkerheten då? När man arbetar med nätverksäkerhet så är det kontroll som är grundstenen. Helst vill vi själv koppla in och konfigurera allt som ska finnas i vårt nätverk. Med tiden har den kontrollen blivit allt mer urholkad. Det började med valfri Bring Your Own trend. Och med ett framtidsscenario med Internet of Things så är det nog ganska mörkt innan gryningen med just den möjligheten till att själv koppla upp allt. Och visst, det finns organisationer som kommer att kunna hänvisa till en policy och förbjuda alla former av uppkopplingar eller sensorer. Troligtvis kan de räknas på ena handens fingrar och många som känner sig kallade är nog mer i ett förnekelsestadium än i ett tryggt policyskydd. Alla vi andra måste titta på möjligheten att skapa en arkitektur och infrastruktur som tillåter en uppkopplad framtid utan att det får säkerhet att bli ett blott minne.

Nu under hösten bjuder vi in till ett antal seminarier där vi just fokuserar på hur du kan lyckas med det. Hur du kan ge din organisation bästa förutsättningar att bli fullt ut digitala. Men samtidigt hur du kan sova gott och få en hanterbar vardag. Vi kommer också ge dig ett par exempel på drivkrafter i frågan, visa hur sårbar vår framtid är och varför du ska fundera på direkt och indirekt konsekvens av ett nätintrång. Plus en vattenkokares roll i sammanhanget.

Hoppas vi ses snart!

PatrikBloggare – Patrik Duckert, Marketing and Business Enablement
Vill du veta mer om hur du kan bygga en säker infrastruktur är du välkommen till våra seminarier tillsammans med HPE/Aruba.

Stockholm den 21 september på Central Hotel
Malmö den 26 september på Clarion Live
Göteborg den 28 september – TBD

Anmäl dig här!

Gör plats för en digital kollega på IT-avdelningen

Vi står på randen inför vad man benämner som den fjärde industrirevolutionen, ett skifte som kommer att förändra vår arbetsmarknad på ett betydande sätt. Precis som de tidigare faserna, den första industrirevolutionen när ångkraften etablerades, den andra med elektricitet/massproduktion och den tredje när maskiner och robotar kunde ersätta människor för repetitiva arbetsuppgifter, förändras våra liv och arbetsmarknaden. Vid varje skifte har folk fått tänka om vad som är en möjlig karriär, hur de ska lösa sin försörjning och många gånger betraktat det nya med skeptisk hållning. En revolution passerar inte obemärkt, det ligger lite i sakens natur. Men den fjärde industrirevolutionen spås blir något som rejält förändrar våra liv och arbetsmarknad, även för oss som arbetar med IT.

Natverkets_rollPrylar och människor kopplas upp (IoT, IoP), datasystem blir självlärande utifrån det som den upplever (machine learning). Tillsammans med automatiserade system och artificiell intelligens (AI) blir vi människor inte längre bäst lämpade för arbetsuppgifter som vi tidigare betraktat som givna. Och det är ganska många arbetsmoment som vi inte längre är det bästa alternativet. Ett exempel är att analysera stora mängder data och ta beslut utifrån den analysen. Där är människan både långsam och har en förmåga att arbeta utifrån förutfattade känslor.

Men det är framförallt hastigheten i förändringen som kommer att göra att det fjärde steget blir så enormt.

När ångkraften lanserades så tog det drygt 70 år innan kapaciteten hade fördubblats. Processorkraften i en dator gör motsvarande utveckling på 18 månader. Den kraften i kombination med att vi redan idag utvecklar självlärande system gör att samhällsförändringen blir så kraftig. Idag har vi självkörande fordon, robotar som kan interagera med sin omgivning och som kan lära sig nya moment genom att härma oss. AI system som hjälper oss att ta beslut utifrån inmatade data – sjukdiagnoser av komplex karaktär hanteras idag av IBM´s Watson, om än i mindre skala. Och det är framförallt i det momentet, att snabbt analysera enorma mängder information och sedan ta ett beslut som förändringen sker snabbast.

PDDen digitala affären ställer tuffa krav på alla företag. Öppna upp och digitalisera, alternativet är att gå under i en föränderlig värld. För oss som arbetar med it-säkerhet så ställer det nya krav. Tidigare så fokuserade vi mycket på att begränsa och låsa ner – prevent, brandväggen var vårt skarpaste vapen. Ett relativt reaktivt och destruktivt drag. Idag ligger fokuset på att proaktivt övervaka och vid avvikelser snabbt åtgärda – detect and response. Hotbilderna är många och brandväggen har kompletterats med flertalet verktyg. Att försöka ligga så nära som möjligt på det som sker i nätverket och vid avvikelser eller störningar snabbt korrigera.

 

Det proaktiva ställer krav på att vi dels har en bra visibilitet på vårt nät och säkerhetsmiljö. Dels att vi snabbt kan bearbeta händelser och loggaktiviteter från våra enheter. Alla som har tittat på en loggfil från en brandvägg vet vilken utmaning som vi pratar om. Och det är just här som AI och lärande datasystem kommer att göra skillnad. Ett SIEM system i kombination med en digital kollega som snabbt kan sortera ut vad som är normalt och vad som är tokigt. En resurs som inte behöver sömn eller som tröttnar på att dag efter dag göra samma sak på arbetet. Och som dessutom inte heller dricker upp kaffet eller lämnar disk efter sig. Det låter som en dröm men faktum är att just nu så pågår jakten hos tillverkarna av it-säkerhet i att kunna paketera dessa funktioner och ta till marknaden. Bedömning är att vi under 2018 kommer att se de första lanseringarna.

Så gör plats för en digital vän på er arbetsplats, för den lär dyka upp inom kort. Och var inte rädd för förändringen, människan är fortfarande en nyckelspelare i framtidens organisationer.

Blogginlägg av Patrik Duckert, Marketing and Business Enablement på Network Services.

Kontakta gärna oss om du vill ha mer information på telefon 08-410 23 100 eller via mail info@networkservices.se

Wannacry – vad gör man?

I slutet av förra veckan uppmärksammandes ett nytt ransomware, ”Wannacry”,  som har spridit sig och lamslagit stor delar av IT-infrastrukturer runt om i världen.

Den skadliga koden krypterar all information på datorn och den gör den otillgänglig till dess du har betalat en lösensumma för att få tillbaka tillgång till alla filer. Även om du betalar så är det inte säkert att du får tillgång till datorn igen.

Som med andra ransomware är den gjord för att sprida sig till andra datorer. Det gör att en infekterad dator kan sprida det till andra datorer på nätverket, vilket kan skapa stora problem. Just denna variant sprider sig väldigt snabbt och aggressivt.

Måndag morgon innebär att många företag startar sin business efter en helgs ledighet.

Jag vill därför bara skicka iväg en reminder;

Öppna inte mail där ni är osäkra på avsändare.

  • Se till att ni har ett uppdaterat antivirusprogram och operativsystem.
  • Om ni fått mail från en betrodd avsändare, men fått med märklig / oväntad bifogad fil – öppna inte bifogade filen
  • Om du misstänker att din maskin är infekterad,stäng ner maskinen och kontakta InternIT / Närmsta chef för vidare hantering.

Vad behöver man göra:

  • Microsoft håller på at skicka ut ( och har skickat ut under helgen ) uppdateringar till alla maskiner. Om man har automatiska uppdateringar aktiverat får du den uppdateringen automatiskt. Om du är osäker om du får  windowsuppdateringar automatiskt , kolla med din IT-nörd till bordsgranne, så är det enkelt fixat.
  • Om din maskin är infekterad så kommer du garanterat märka det då en stor varning kommer upp på skärmen se nedan.
  • Om du inte märker något märkligt med din maskin, passa på att ta en kaffe o säg något fint till din bordsgranne – Världen behöver mer värme och omtanke !

/Aron Thydén, Konsult på Network Services

 

Ny VD i Network Services Nordic AB

Andreas Ferm har utsetts till ny VD för Network Services. Han tillträder sin tjänst i samband med Telenorägda Datametrix AS köp av bolaget. Andreas tar över VD-rollen efter Fredrik Svensson som efter tre år som VD och drygt 12 år på Network Services väljer att kliva av i samband med försäljningen av bolaget.

Det var i slutet av januari i år som Telenorägda Datametrix AS meddelade att de ämnade förvärva Network Services och igår slutfördes affären.  Tillsammans med sin nya ägare blir Network Services Skandinaviens största specialist- och tjänsteföretag inom IT-infrastruktur och drift, med mål att bli bäst inom kommunikation, nätverk och säkerhet.

 - Jag är mycket glad över att Andreas har tackat ja till att ta över VD-rollen för Network Services. Jag är övertygad om att han har viljan och kapaciteten som krävs för vår skandinaviska satsning. Planen är att Andreas även ska leda den sammanslagna svenska verksamheten Daxcom/Network Services, vilket öppnar upp än fler möjligheter, säger Eivind Hauglie-Hanssen, CEO för Datametrix AS.

Andreas Ferm har arbetat på Network Services i fem år och senast i rollen som Regionchef.  Dessförinnan arbetade Andreas i flera år som Nordenchef på Aruba Networks.

- Jag är tacksam för förtroendet att leda Network Services samt på sikt den sammanslagna verksamheten för Daxcom och Network Services. Det är med stor ödmjukhet, energi och vilja som jag tar mig an uppgiften som lagledare för teamet i Sverige, säger Andreas Ferm, VD för Network Services Nordic AB.

 

För ytterligare information:Eivind Hauglie-Hanssen, CEO Datametrix,
+ 47 982 15 295 eller Andreas Ferm, VD Network Services, +46 705879750.