En uppkopplad framtid

Det är alltid mörkast precis innan gryningen. Denna klassiska diktdel kan på många sätt beskriva arbetet med nätverkssäkerhet. Känslan av att man balanserar på en egg, mellan säkerhet och möjlighet. Drivkraften av att skapa en miljö där digitalisering, internet of things och affärsfokus får bästa möjliga förutsättning står ofta i kontrast till säkerhet och riskminimering. Men det behöver inte vara så nattsvart, det finns lösningar – det finns absolut ett ljus i tunneln och nej det är inget tåg.

I princip varje tillverkad pryl, med en kostnad på 500kr eller mer, kommer de närmsta åren att vara uppkopplingsbar. Drivkraften att få möjlighet till kontroll, hämta och lämna data, och statusrapportering är fundamental i att bygga nästa generations tjänster. En del benämner det som den 4:e industrirevolutionen, andra bara den naturliga framtiden. Eller kanske något som redan är här. Lampor, kläder, teknikprylar, byggkomponenter – listan är oändlig och för varje dag görs nya framsteg och innovationer. Men för en it-organisation så ger den två stora konsekvenser. Data och säkerhet. Data i enorma mängder kommer att genereras. Den ska samlas in på ett säkert sätt och användas för att system och människor ska ta beslut om nästa steg. Faktum är att bristen på kompetens i att just analysera data är en av våra större utmaningar för att ta nästa kliv. Men en än större utmaning är att skapa en arkitektur som både är säker och ger möjlighet till insamling och lagring av enorma volymer data. Tänk tanken om någon kan förändra data som man sedan tar beslut på?

Säkerheten då? När man arbetar med nätverksäkerhet så är det kontroll som är grundstenen. Helst vill vi själv koppla in och konfigurera allt som ska finnas i vårt nätverk. Med tiden har den kontrollen blivit allt mer urholkad. Det började med valfri Bring Your Own trend. Och med ett framtidsscenario med Internet of Things så är det nog ganska mörkt innan gryningen med just den möjligheten till att själv koppla upp allt. Och visst, det finns organisationer som kommer att kunna hänvisa till en policy och förbjuda alla former av uppkopplingar eller sensorer. Troligtvis kan de räknas på ena handens fingrar och många som känner sig kallade är nog mer i ett förnekelsestadium än i ett tryggt policyskydd. Alla vi andra måste titta på möjligheten att skapa en arkitektur och infrastruktur som tillåter en uppkopplad framtid utan att det får säkerhet att bli ett blott minne.

Nu under hösten bjuder vi in till ett antal seminarier där vi just fokuserar på hur du kan lyckas med det. Hur du kan ge din organisation bästa förutsättningar att bli fullt ut digitala. Men samtidigt hur du kan sova gott och få en hanterbar vardag. Vi kommer också ge dig ett par exempel på drivkrafter i frågan, visa hur sårbar vår framtid är och varför du ska fundera på direkt och indirekt konsekvens av ett nätintrång. Plus en vattenkokares roll i sammanhanget.

Hoppas vi ses snart!

PatrikBloggare – Patrik Duckert, Marketing and Business Enablement
Vill du veta mer om hur du kan bygga en säker infrastruktur är du välkommen till våra seminarier tillsammans med HPE/Aruba.

Stockholm den 21 september på Central Hotel
Malmö den 26 september på Clarion Live
Göteborg den 28 september – TBD

Anmäl dig här!