Telenorägda Datametrix förvärvar Network Services

Förhandlingar har förts mellan Datametrix AS, norskt dotterbolag till Telenor, och ägarna till Network Services (NS) om ett förvärv av NS. Parterna har idag undertecknat ett avtal som innebär att Datametrix AS förvärvar samtliga aktier i NS. Affärens storlek kräver ett godkännande från konkurrensmyndigheterna innan den formellt kan slutföras.

Network Services är ett privatägt specialistföretag inom data- och telekommunikation. Företaget grundades 2004 och har idag ca 120 anställda i Stockholm, Göteborg och Malmö. Företaget erbjuder kundanpassade lösningar och managerade tjänster inom nätverk och IT-säkerhet samt kvalificerade konsulttjänster inom data- och telekommunikation. Network Services vision har sedan start varit att bygga och utveckla Nordens viktigaste nätverk och omsätter idag ca 300 MSEK.

Fredrik Svensson, CEO Network Services, säger: ”Vi är mycket glada över att denna affär kan genomföras med Datametrix/Telenor. I den strategiska vision som ägarna, ledningen och medarbetarna har utarbetat fanns ett närmare samarbete med en större integratör högt upp på listan. Detta gör att vi kan ta nästa steg i företagets utveckling, vilket skapar möjlighet att stötta våra kunder än bättre samt att ge våra medarbetare större möjligheter till utveckling. Tillsammans med Datametrix och Telenor blir vi en mycket slagkraftig nordisk helhetsleverantör.”

Datametrix AS är en av de främsta specialisterna på IT-infrastruktur och drift i Norge och siktar på att bli den bästa i Skandinavien på leveranser av digitaliseringslösningar. De erbjuder sina kunder effektiva och säkra nätverkslösningar som förenklar och tryggar kommunikation via data, tal och video. Datametrix etablerades 1982, har cirka 340 anställda och omsätter 1,3 miljarder NOK (2016). Huvudkontoret är beläget i Oslo och regionkontor finns i Stavanger, Bergen, Ålesund, Trondheim och Tromsö utöver dotterbolaget Daxcom med kontor i Stockholm och Göteborg. Datametix har ett mål om ytterligare tillväxt på den skandinaviska marknaden genom organisk tillväxt och uppköp.

Eivind Hauglie-Hanssen, CEO Datametrix, säger: ”Dette er et strategisk viktig oppkjøp på vår vei mot å bli en skandinavisk systemintegrator med enhetlig kundebetjening på tvers av landegrensene. Vi skal hjelpe våre lokale, nordiske og internasjonale kunder med å hente ut de gevinstene som økt digitalisering gir i form av innovasjonskraft og forretningsutvikling i årene som kommer.

Mats Almgren, Affärsområdeschef Telenor Företag, fortsätter: Datametrix’ köp av Network Services innebär att Telenor nu bättre kan möta företagskunders behov av helhetslösningar och rådgivning och ta ett ännu större ansvar som inkluderar inomhusmiljön. Detta är viktigt i takt med att allt fler tjänster, som exempelvis röstsamtal, framöver levereras över datanäten. Det är också ett viktigt steg för att kunna hjälpa kunder i deras utveckling att dra nytta av det växande utbudet av digitala möjligheter.”

Bjarne Holmqvist, Styrelseordförande i NS, säger: ”Förutom att leda verksamheten som ordförande så har mitt uppdrag varit att skapa värde för ägarna. Jag är övertygad om att detta är en mycket bra lösning för NS, dess ägare och anställda. Datametrix /Telenor är en mycket bra ägare till NS.” 

För ytterligare information kontakta gärna:

Bjarne Holmqvist, Styrelseordförande Network Services, 0708 40 03 70
Fredrik Svensson, CEO Network Services, 0734 12 03 10
Eivind Hauglie-Hanssen, CEO Datametrix, + 47 982 15 295
Mats Almgren, Affärsområdeschef Telenor Företag, 0733 81 90 50