Wannacry – vad gör man?

I slutet av förra veckan uppmärksammandes ett nytt ransomware, ”Wannacry”,  som har spridit sig och lamslagit stor delar av IT-infrastrukturer runt om i världen.

Den skadliga koden krypterar all information på datorn och den gör den otillgänglig till dess du har betalat en lösensumma för att få tillbaka tillgång till alla filer. Även om du betalar så är det inte säkert att du får tillgång till datorn igen.

Som med andra ransomware är den gjord för att sprida sig till andra datorer. Det gör att en infekterad dator kan sprida det till andra datorer på nätverket, vilket kan skapa stora problem. Just denna variant sprider sig väldigt snabbt och aggressivt.

Måndag morgon innebär att många företag startar sin business efter en helgs ledighet.

Jag vill därför bara skicka iväg en reminder;

Öppna inte mail där ni är osäkra på avsändare.

  • Se till att ni har ett uppdaterat antivirusprogram och operativsystem.
  • Om ni fått mail från en betrodd avsändare, men fått med märklig / oväntad bifogad fil – öppna inte bifogade filen
  • Om du misstänker att din maskin är infekterad,stäng ner maskinen och kontakta InternIT / Närmsta chef för vidare hantering.

Vad behöver man göra:

  • Microsoft håller på at skicka ut ( och har skickat ut under helgen ) uppdateringar till alla maskiner. Om man har automatiska uppdateringar aktiverat får du den uppdateringen automatiskt. Om du är osäker om du får  windowsuppdateringar automatiskt , kolla med din IT-nörd till bordsgranne, så är det enkelt fixat.
  • Om din maskin är infekterad så kommer du garanterat märka det då en stor varning kommer upp på skärmen se nedan.
  • Om du inte märker något märkligt med din maskin, passa på att ta en kaffe o säg något fint till din bordsgranne – Världen behöver mer värme och omtanke !

/Aron Thydén, Konsult på Network Services